Cloth Diaper Untuk Newborn atau bayi baru lahir

Cara-cara menggunakan cloth diaper pada bayi baru lahir...


Artikel ini pula disumbangkan oleh blog clothdiapermalaysia.com dan diedit oleh saya, puan sarah

Cloth Diaper untuk Bayi Baru Lahir (Newborns)

Menggunakan Cloth Diapers ke atas bayi baru lahir memerlukan Cloth Diaper dalam kuantiti yang banyak dan juga agak melecehkan. 

Cloth Diapering pada peringkat awal ini juga mungkin agak sukar dan memerlukan kesabaran. Mengapa pula?

  • Bayi baru lahir (newborns) sangat kerap membuang air kecil dan besar. Lampin perlu ditukar lebih kurang setiap 2 jam sekali, 12 kali sehari!
  • Ini bermakna, kita memerlukan stok 24-36 keping Cloth Diapers untuk newborn! (jika kita membasuh Cloth Diaper 2-3 hari sekali)
  • Air besar newborn amat cair, sukar melekat pada lampin dan senang bocor di sisi dan belakang (masalah biasa jika menggunakan lampin pakai buang)
  • Newborn masih bersaiz kecil  yang bawah 3 kg (terutama bahagian peha) dan mungkin tidak sesuai untuk dipakaikan “One Size” Cloth Diapers
  • Jika bayi sudah mencapai berat 3kg dan keatas, maka sesuai guna “One Size” Cloth Diapers. Anda boleh dapatkan cloth diaper one size di kedai online saya http://kedaiserbaneka.edycart.com/ct/cloth_diaper-76  laman web saya http://www.facebook.com/clothdiapermurah
Basically ada 3 cara pakai cloth dipaer untuk newborn

1)diaper cover dipakai bersama biodegradable liner atau Nappy liner
2)diaper cover dipakai bersama kain lampin biasa atau prefold
3)prefold/flat atau kain lampin dipakai bersama snappi..

Dibawah ini saya tunjukkan ketiga-tiga cara

CARA PERTAMA: DIAPER COVER BERSAMA BIODEGRADABLE LINER ATAU NAPPY LINER

Najis newborn pada awal hari ke hari keempat  berwarna hijau kehitaman dan agak susah ditanggalkan

Jadi gunakan biodegradable liner atau boleh gunakan sebarang Nappy liner

atau boleh juga gunakan Fiffy Nappy Liner, blh dapatkan dimana-mana kedai bayi atau disini 

nappy liner

Anda juga mungkin perlukan Snappi Nappy Fastener untuk baby newborn

snappi_nappy_fastener.jpg

Dan selepas hari ke 5, najisnya seakan akan susu masam yang kekuningan (dan masih susah ditanggalkan)
Jadi anda boleh gunakan liner

Cara-cara ini adalah digunakan jika anda guna cloth diaper jenis button one size

Lapikkan liner di atas CD bayi newborn anda

26112009504

Adjust CD kepada saiz S (pelarasan cawat) dan pinggang mengikut saiz bayi anda
Penggunaan CD juga selesa untuk pengudaraan tali pusat bayi yang baru lahir

 

26112009506


Jika bayi anda poo poo, buang liner yang terkena najis
Dan anda cuma perlu bilas bilas manja CD anda kerana ianya tidak kotor sangat
Jadi CD bukanlah beban kepada ibu berpantang 

01122009544


CARA KEDUA; DIAPER COVER DIPAKAI BERSAMA PREFOLD/FLAT (KAIN LAMPIN)

Jangan guna insert dahulu, guna kain napkin biasa yang boleh beli kat supermarket biasa, lipat dan letak DIATAS cd, bukan dalam pocket cd.

Kalau baby berak sikit atau kencing sikit, tak kotorkan cd lagi boleh buang yang napkin atas tu ganti napkin baru dan guna cd yg sama. Ini biasa terjadi bagi baby dalam pantang. Lagipun napkin cepat kering

Bila dah habis pantang dah kurang berak tapi still baby agak kecil kalau nak pakai double insert, sini pentingnya pakai cd bamboo dimana daya serapan lebih cepat dan kapasity serapan lebih byk, so malam pun boleh pakai satu insert sahaja, takdelah bulky baby nyer bum :).

Yang ini pula contoh pocket diaper yang dipakai bersama prefold atau kain lampin biasa

No Pins Method (called "trifolding" for wrap style covers) :
prefold1.jpg (3457 bytes) prefold2.jpg (3412 bytes) prefold3.jpg (3124 bytes) prefoldcover.jpg (4606 bytes) prefoldclosed.jpg (4424 bytes)
Here is the prefold diaper. Fold down front to attain desired length. The fold in both sides, this is the "fold in thirds" step. Lay folded prefold in wrap style cover. Done!


Mahu tahu cara paling murah dan senang untuk Cloth Diaper bayi baru lahir? 

Menggunakan PREFOLDS/FLATS (kain lampin)!  Ianya adalah jenis CD yang paling versatil, menjimatkan dan sesuai untuk keperluan newborn:

  • Sekeping Prefold diapers harganya RM8-12 setiap satu. Di mana nak beli Prefolds? Klik link ini untuk senarai kedai: Prefolds di Malaysia.
  • Harga Flat diapers (kain lampin biasa) juga amat murah dan senang didapati di mana-mana pasaraya.
  • Prefolds/Flats sesuai untuk pencucian yang kerap kerana ianya kain yang tahan lasak, dan ianya cepat kering.
  • Kombinasi lengkap yang boleh digunakan adalah Prefolds + Snappi + Diaper Cover. Sistem ini sesuai untuk mengelakkan kebocoran dan penggunaan kerap bagi bayi baru lahir.
  • Diaper Cover menjadikan penggunaan Prefolds sebagai kalis air, dan juga tidak perlu dibasuh setiap kali digunakan kerana ianya lapisan luar. 
  • Memadai jika kita ada 4-5 keping Diaper Cover untuk digunakan. Di mana nak beli Diaper Covers?
  • Terpulang kepada bajet, sistem Prefolds+Diaper Cover kosnya hanya RM30-40.  Ianya lebih murah jika menggunakan Flats (kain lampin).
  • Jika tidak mahu menggunakan Diaper Covers pun tidak mengapa, prefolds/flats boleh dipakaikan dengan Snappi sahaja. Cuma bersedia dengan alas kalis air jika berlaku sebarang kebocoran!

*Untuk pengetahuan anda, kualiti Prefolds adalah sama dan standard. 

Harga Diaper Cover jenama Thirsties dan Bummis yang memang dikenali ramai dengan kualitinya pula berharga RM30-40 setiap satu. 

Ingati semula mengapa kita mahu menggunakan Cloth Diapers untuk anak kita:

Untuk menjimatkan wang? Untuk kebaikan alam sekitar? Untuk keselesaan bayi?

Saya rasa penggunaan CD jenis Prefolds/Flats untuk bayi yang baru lahir memang mencapai kesemua matlamat ini! Cubalah

CARA KETIGA: PREFOLD/FLATS (KAIN LAMPIN) DIPAKAI BERSAMA SNAPPI

Cloth diapering a newborn

 
This articel write By Izam Suzaini and edited by puan sarah...Beliau mengajarkan cara cloth diaper pada bayi yang baru berusia 2 hari..woow!

It has been 10 days and i'm still cloth diapering my lil angel Hannah. Proud to say that she has been on CDs since she got home from hospital at day 2 of life!




CDing a newborn needs a lot of preparation (mental and physical), effort, and not to forget... patience.

I myself did a lot of reading on cloth diapering a newborn before i decided to go for it, choosing what i thought would be the most efficient, reliable and economical way of CDing.

Thinking of CDing your newborn? Here are some facts you need to get straight:
  1. Babies poop so many times in a day- meaning you'll need to change their diapers many many times- between 8-12 times a day. So, you'll need to think of a CD that goes well with your budget.
  2. Their poop can be quite runny or sometimes explosive! So you'll need a system that is reliable at maintaining the poop inside instead of outside.
  3. You wouldn't know for sure your baby's birth weight until he/ she arrives.So you'll have to be prepared if the baby turns out smaller/ bigger than expected (the problem is usually with smaller babies as it may be a bit difficult to find a good fitting diaper for them)

Other stuff you should consider:
  • will you be strong enough to go through all the 'trouble' of cloth diapering after you deliver?
  • do other people around you support your mission?
  • who's gonna do the washing up?
  • how much is your budget and is your CDing choice cost effective ( well, that's one of the main reasons you're CDing, right?)
  • is it convinient?
Having thought about all that, you still decide to CD you child... BRAVO!

Remember, you're doing good for your child and also mother nature. So, here's some advice...

What type of diapers should i use?

Actually, you can use any diapering system you want. Here's some pros and cons:

1) Pocket diapers or all in ones
  • Pros - easy to use, just like using disposable diapers; wipe and toss
  • Cons - if your newborn is small, it might be a bit bulky; you'll need tons of these to cater for your newborn's explosive pooping sessions- maybe between 24-36 pieces, depending on how often you do laundry. Having said that, pocket diapers are not too expensive, and if you use one size diapers, they can last for the rest of your child's diapering life...
  • You can find the cloth diaper at my shop, here http://www.facebook.com/clothdiapermurah

2) All in twos or diaper covers with prefold/ flats
  • Pros. - also easy to use; just change the soakers when needed and reuse the covers if they're not soiled (AI2s are easier); flats are really cheap so you can afford to have many; prefolds are thicker and have better absorbency, but they dry longer if compared to flats; you wouldn't need too many covers, but a lot of soakers; prefolds and flats give better fit for newborns especially tiny ones.
  • Cons - if using flats, it's a little tricky to be folding them especially in the middle of the night!; AI2s are much more expensive compared to pocket diapers.
3) Fitted diapers with or without a cover
  • Pros - easy to use, better absorbency, may not need to use with a cover (you'll be changing them so often sometimes there's not enough time to collect so much pee!)
  • Cons -they're slightly more expensive, and as mentioned above- they poop so often that the fitteds wont get enough chance to work at its best.
So, those are the pros and cons, according to my view and experience (which is not too long unfortunately)

This is how we're doing it
(thanks Mr. Hubby for being sooo supportive):
We're happy using flats (the plain white square cloth our moms used on us before- if ever they used them!) and a waterproof diaper cover.
Hannah was born weighing 2.6kg, which is kinda small. I was worried at first thinking that maybe my dream to CD her wouldn't become a reality. Anyway, i gave it a try once we got back from hospital and with a little creativity and a lot of good luck, we managed succesfully! Yayyy!
Hannah was diapered using a lot of flats and 3 Thirsties diaper covers (duo wraps size 1, covers size xs and s) plus 1 Econobum cover and 3 prefolds. However, most of the time, she'll be on flats and covers. I hardly use the prefolds because she poops so often that the prefolds weren't used maximally. Maybe i'll prefer prefolds once the pooping subsides!

Hannah in Thirsties Duo Wrap at day 2 of life, weighing 2.6kg


Hannah only needs 1-2 diaper covers per day, and around 10-12 flats. We have a lot of flats, a dozen bought this year and we have a whole lot from the previous children's. We fold the flats with the origami fold, which we find convinient and easy to adjust, especially with our tiny Hannah. We hardly had any blowouts so far and we're very pleased.


We have tried using flats like prefolds, but found it difficult to fasten (maybe because it wasn't intended to be used that way!)

Flat terry folded like a prefold. Note that the umbillical cord stump is still above and outside of the nappy when folded this way.


So, that's our cloth diapering experience with baby Hannah. Hope it will help you decide what best suits you and your newborn's needs. All the best and happy cloth diapering!



MY CLOTH DIAPERING TIPS (how to use flats a.k.a. kain lampin on a newborn- and save lots!!!)

Fold napkin in thirds, making sure it overlaps a little in the middle (to provide extra absorbent layers). In this photo, I've also folded the top to accommodate my little girl's size.


Fold again in thirds, also making sure the folds overlap in the centre (sorry this photo is rotated!)


Open the top flaps outwards at about halfway to form 'wings', and a 'pocket' to trap poo




Place nappy under the baby's bottom and wing out the front part

Fasten the nappy with a snappy, or pin the sides and voila..


Terima kasih kepada Izam Suzaini kerana membenarkan saya menerbitkan semula artikel ini.
Kredit to blog Izam: babyultracdshop.blogspot.com


Copyright © 2017 One Stop Nur Iman Enterprise. Template oleh Portal Usahawan . Laman Web Ini Dibina oleh Team Kedai Online
warobbo template