Teknik FlashCard untuk Ajar Bayi Membaca

"Hak seorang anak adalah kamu hendaklah menyedari bahawa dia berasal daripada kamu. Jika dia baik atau jahat, semuanya berkait dengan kamu. Kamu adalah bertanggungjawab untuk membesarkan, mendidik dan membimbingnya ke jalan Allah serta membantunya menjadi anak yang taat. Kamu wajib melakukan sedemikian sehingga kamu berbuat baik kepadanya, kamu yakin kamu akan mendapat ganjaran dan jika kamu berbuat tidak baik kepadanya, kamu akan mendapat seksaan"-Mutiara Kata cicit Rasullullah s.a.w Imam Ibn Hussain ibn Ali ibn Abi Talib


Jom Kita Baca Dulu Satu Berita Di Harian Metro

GEMBIRA...Norhidawati merangsang anak-anaknya menerusi kad imbasan yang diberi tiga kali sehari.

PADA usia 17 bulan, kanak-kanak ini sudah boleh membaca dan menyebut perkataan dengan lancar. Malah, lebih menakjubkan apabila dia mula mengenal huruf pada kad imbasan menjelang usia enam bulan. Satu pencapaian yang amat membanggakan bagi kanak-kanak seusianya. Malah, ketika berkunjung ke Genius Baby On Board yang terletak di Puchong, Selangor, Rania Qarissa Rizal Saiful Rizal, 3, sama seperti kanak-kanak lain, namun kesukaan pada bahan bacaan amat terserlah apabila sepanjang masa dia memegang buku, kad imbasan atau berdamping dengan komputer peribadi. Kini, dia juga mula mendalami bahasa Arab dan Cina hanya berpandu kepada cakera padat di bawah pengawasan ibunya, Norhidawati Abdul Aziz, 30.

Menurut Norhidawati atau mesra dipanggil Watie, apa yang berlaku kepada Qarissa bukanlah sesuatu yang mustahil. Ini kerana semua bayi dan kanak-kanak adalah bijak dan mereka mampu melakukan apa saja sekiranya mendapat rangsangan yang betul daripada ibu bapa.

Apa yang penting, ibu bapa harus mendapatkan ilmu terlebih dulu mengenai kepentingan memberi pendidikan awal kepada kanak-kanak sejak dilahirkan dan sehingga pembesaran mereka.

 
Ibu kepada dua cahaya mata comel ini memberitahu, keterujaannya untuk melihat anaknya membaca pada usia awal kerana rasa tercabar apabila menonton video kanak-kanak di luar negara yang mampu membaca pada usia enam bulan. Sejak itu, dia sanggup melakukan apa saja demi melihat anaknya mampu membaca pada awal usia.
 
“Perkara pertama dilakukan ialah dengan membeli kad imbasan lalu menunjukkan pada Qarissa menggunakan teknik satu kad satu saat sebanyak tiga kali sehari iaitu pada waktu pagi, petang dan malam. Sepanjang melakukan aktiviti itu, Qarissa tidak menunjukkan sebarang perubahan, namun saya tetap meneruskannya dan tidak berputus asa.

“Menjelang hari keempat, Qarissa mula menangis kerana ingin memegang kad, namun saya tidak membenarkannya dan tetap menunjukkan kepadanya,” ujarnya yang mengakui apabila anak mula menyukainya, itulah masa sesuai untuk membentuk minat membaca kepada anak-anak.

Kesukaran mencari produk sesuai untuk bayi terutama dalam konteks pengajaran di Malaysia, memberi cabaran kepada Watie, namun dia bernasib baik kerana pada usia Qarissa 11 bulan, dia terjumpa laman sesawang Little Reader ketika sedang melayari Internet lantas dia menggunakan peluang yang ada untuk mengajar Qarissa dengan berpandukan kepada laman sesawang itu.

“Menariknya, proses pembelajaran menerusi Little Reader tidak membosankan dan menyeronokkan kerana semua aktiviti dilakukan menerusi gambar dan muzik serta kaedah bermain. Jadi anak-anak tidak berasa tertekan kerana pengajaran dilakukan seperti mana bermain.

“Lebih penting anak anda mampu membaca dalam tempoh yang singkat. Namun, semuanya terpulang kepada ibu bapa bagaimana mereka berkeinginan membentuk anak mereka,” katanya.

Sepanjang tempoh itu Watie mengajar anaknya tanpa jemu, walaupun ada masanya Qarissa tidak menunjukkan minat dan membiarkan saja. Namun, Watie tidak berputus asa kerana dia percaya bagi mendapat hasilnya bukanlah dalam tempoh singkat walaupun perlu mengajar sehingga 100 atau 1,000 kali sekalipun dia yakin Qarissa akan menunjukkan perubahannya.

Memang benar ada kalanya apabila rasa tidak yakin, Qarissa terus saja menunjukkan perubahan positif sehingga pada suatu hari Qarissa boleh membaca dengan lancar setiap baris ayat dan inilah saat paling menggembirakan bagi Watie. Baginya, kebolehan ditunjukkan anaknya itu membuktikan semua bayi adalah genius.

“Saya selalu tidak yakin dengan kemampuan Qarissa, tetapi apabila dia menunjukkan perubahan di luar jangkaan menyebabkan saya percaya ibu bapa harus menanam rasa percaya dengan kebolehan anak-anak. Jangan berprasangka anak tidak bijak dan tidak boleh melakukannya,” katanya.

Dia sering merangsang otak kanan anaknya dengan perasaan kasih sayang manakala pada waktu malam menggunakan teknik sheseida iaitu bercakap dengan anak ketika anak sedang tidur bagi merangsang otak kiri mereka.

Selepas kelahiran anak kedua Rania Quzayra, Watie terus berhenti kerja dan menumpukan sepenuh perhatian kepada anaknya, malah dia tidak menunggu masa yang lama untuk merangsang otak Quzayra.

Pada usia lima bulan, dia terus menggunakan cara yang sama seperti mana diberikan kepada Qarissa dan semakin percaya yang semua bayi adalah bijak. Quzayra dilahirkan tanpa tulang pada tangan kanan bermula daripada pergelangan sehingga jari dan hanya daging semata-mata yang membentuk tangan dan jari.

Walaupun mempunyai ruas, jarinya tidak dapat dibuka, ditutup mahupun digerakkan seperti kebiasaannya. Istimewanya juga kerana tangan itu boleh dilentur ke mana saja tanpa rasa sakit.

Menurut Watie, kelahiran Quzayra cuma satu antara 32,000 kelahiran dan sebagai kanak-kanak istimewa berpenyakit symbrachydactyly, dia mahu membuktikan Quzayra mampu seperti mana kanak-kanak lain.

“Saya dapat rasakan yang sesungguhnya kelahiran Quzayra adalah untuk membuka mata saya dan suami terhadap keagungan ciptaan Allah dan menyebarkan setiap inci maklumat menerusi penglihatan, perasaan dan proses menerusi deria mata dan otak, seterusnya berkongsi dengan masyarakat melalui penulisan di alam maya.

“Ini bertujuan supaya masyarakat sedar betapa Allah SWT menciptakan setiap makhluknya itu sempurna dan kesempurnaan itu terlalu subjektif, terpulang kepada kita sendiri untuk melihatnya dalam bentuk yang berbeza,” ujarnya.

Kini, Quzayra yang dilahirkan pada 7 April 2010 mengagumkan ibunya dengan kebijaksanaannya. Quzayra memanipulasikan kekurangan dirinya dengan begitu baik sehingga tidak nampak kekurangannya.

Contohnya, walaupun memiliki tapak tangan kanan kecil dan lembut, dia bertepuk tangan menggunakan pergelangan tangan yang bertulang dan bukannya tapak tangan. Ini kerana sekiranya bertepuk tapak menggunakan tangan pasti tidak akan berbunyi berbanding lengan bertulang.

“Sebagai ibu saya berharap apa yang berlaku kepada Quzayra akan memberikan motivasi kepada ibu bapa yang memiliki anak istimewa supaya percaya dengan kebolehan anak-anak bagaimana sekalipun keadaan mereka.

“Tanamkan dalam diri yang anak kita boleh, bijak dan pandai, malah anak kita genius untuk melakukan apa yang kita tidak sangka dan dia boleh melakukannya.

“Tanamkan dalam minda yang kita teruja untuk melihat setiap inci perkembangan terbaru anak dan yakin mereka akan menunjukkan kehebatan mereka,” katanya.

Tambah Watie, apabila ibu bapa berada dalam minda positif, aura positif akan terpancar dan sentiasa mengelilingi diri mereka setiap masa. Ini sangat baik untuk perkembangan mental atau fizikal anak.

Ya, itulah perkongsian pengalaman dari Norhidawati, seorang ibu yang telah berjaya mengajar anaknya membaca pada usia anak itu 17 bulan lagi, iaitu satu tahun 5 bulan..belum pun 2 tahun lagi usia anak itu.

Namun, timbul beberapa soalan, Bagaimana pula jika bayi saya tidak minat untuk diajar membaca?

Lihat semula tujuan kita mengajarnya membaca.

Tujuan utama mengajar bayi membaca adalah menjadikannya seronok dengan aktiviti tersebut. Bukanlah ingin mencapai tahap-tahap tertentu. Cuba bayangkan jika bayi tidak diajar membaca sejak kecil, adakah sewaktu besarnya, dia akan menjadikan membaca sebagai hobinya? Bayi yang didedahkan dengan teknik pembacaan yang betul akan mula menyukai proses membaca sehingga aktiviti tersebut menjadi rutin bagi bayi dan mereka amat menyukainya. Jadi, adakah anda akan merasakan bahawa bayi anda akan mengalami masalah dalam proses pembelajarannya atau mula tidak menunjukkan minatnya untuk belajar membaca ketika ke pra sekolah kelak?

Teknik yang paling sesuai untuk bayi adalah mengajarkan perkataan-perkataan yang mudah baginya. Satu demi satu perkataan.
Dan perkataan tersebut adalah perkataan yang difahaminya.

Itulah langkah awal dalam proses menggunakan Flash Card kepada bayi.

 
Glenn Doman, pelopor Institutes for the Achievement of Human Potential(IAHP) berkata:

"Bayi sangat bijak dalam bidang linguistik (bahasa)"

Hal ini kerana beliau sendiri telah membuktikan bahawa bayi yang diajar bahasa kedua, ketiga dan seterusnya dapat menguasai semua bahasa tersebut tanpa mengabaikan bahasa pertama mereka. Kajian ini dijalankan di Philadelphia.

Dalam proses pengajaran kepada bayi, Doman menegaskan 3 syarat utama yang perlu diberi perhatian.

Kuat, jelas dan berulang-ulang.

Alasannya adalah, bayi tidak belajar bahasa melalui mata kemudian ke otak, akan tetapi, ia melalui telinga dan terus ke otak.

Oleh sebab itu, sebutannya perlulah kuat, jelas dan berulang-ulang.

Maka, teknik Flash Card adalah teknik terbaik untuk mengajar bayi anda membaca. nda boleh mendapatkan Flash card dari pembagai sumber..ibu ibu dan bapa-bapa juga boleh membuat Flash card sendiri tanpa perlu membeli Flash card.. Bagi yang mampu, anda boleh membeli, bagi yang kurang mampu , anda boleh buat sendiri Flash card. Bagi sesiapa yang berminat untuk beli Flash card, boleh lah beli disini, klik sini

Untuk belajar cara menggunakan Flash Card, disini saya bawakan 3 Video dari kak watie untuk tatapan anda semua,
cara menggunakan Flash Card untuk bayi..dalam video ini modelnya adalaha anaknya sendiri yang bernama Zayra



anak k.watie 2 orang yang suka membaca

So, video yg uols tgk kat You Tube ini adalah cara yang Watie lakukan setiap kali main flash card dengan anak-anak, mungkin suara Watie tak kuat sangat & gambar tak cantik sebab guna video HP jer kan, but still leh dgr dan leh nampak how I did it. Cuba perhatikan betapa fokusnya Zayra ketika sessi ini. Tak berkelip dia pandang flash card tuh kan? :) Memang tahap fokus Zayra tinggi sebab Watie dah latih sejak dia lahir lagi. Sebab tuh dia boleh tgk flash card dalam sessi yg agak lama. Sebab tuh juga Watie kata 6 bulan pertama hidup anak tuh penting untuk kita pastikan all the 5 senses berfungsi dengan baik dan dalam masa yang sama, stimulasi dilakukan secara berterusan dengan teknik-teknik tertentu. Kerana apa yang kita lakukan pada masa itu (6 bulan pertama) akan beri kesan apabila umurnya semakin meningkat. Tapi  sayangnya, jarang parents especially kaum Melayu (sorry, kena tekankan jugak sebab ia hakikat) menitik beratkan stimulasi awal ini. Terutama 0-6 bulan.

Dan kerana itu juga Watie banyak juga terima komen dan keluhan seperti "Anak saya tak fokus sangat", "Anak saya suka pandang tempat lain bila saya tunjuk flash card", "Attention span dia kejap jer" dan sebagainya. Dan bila saya tanya, "Tempoh 3 bulan pertama anak U lahir, apa U lakukan dengan anak?" dan "Another 3 months lagi, apa U buat?" dan kebanyakan jawapannya - Jarang buat apa-apa, setakat main ala kadar, bg minum susu, tidurkan, mandikan dan setiap hari perkara yang sama berulang. Komplen jer pandai! Apa awak buat kat anak masa dia baby untuk BANTU ..BANTU..BANTU..anak tuh supaya dia boleh jadi seperti yang anda mahukan? Ketuk kepala kanan dan kiri, tanya diri sendiri okeh ..:) So, tak adil kalau nak komplen jer bila anak dah besar sedangkan kita tak buat apa-apa semasa dia membesar tuh kan? :)

Ada 3 video di bawah kerana 3 cara yang sering Watie gunakan setiap kali Watie main flash card dengan anak. Kenapa Watie sebut "main"? Sebab ia sememangnya sessi permainan dan bukan pertandingan. Bila kita main, no rules, no worries, kita happy dan tidak berorientasikan hasil dan keputusan. Kenapa nak risau dan sibuk dengan "end result" jika kita tahu pada akhirnya result dia akan jadi sangat baik dan mengejutkann? (Seperti mana anda terkejut bila pertama kali tgk anak orang lain "membaca" di usia muda kan? Sekarang tak terkejut lagi bila anak sendiri pun menunjukkan outcome yang sama!) Saya terima banyak msg dan emel dari ramai kawan-kawan yang memberitahu perkembangan anak masing-masing selepas menerima consultation, membuat pembelian produk-produk yang saya syorkan dan mendengar nasihat saya. Saya tumpang gembira dan bangga dengan anda serta anak genius anda. Now you believe that ALL BABIES ARE GENIUS kan? :)

Ada juga yang tanya saya, macam mana Watie ajar anak spelling? Watie ajar ABC tak? Dia kenal huruf ker? Dia menghafal ker? Dan macam-macam lagi. Untuk pengetahuan, saya tak ajar anak spelling, saya tak ajar anak saya ABC, anak saya kenal semua huruf, anak saya antara menghafal dan tidak. Mula-mula dulu, looks like dia menghafal, tapi lama-kelamaan, bila makin banyak perkataan dia tgk, dia dah boleh decode the words, dan perkataan yg dia tak pernah tgk pun, bila kita tunjuk, dia boleh baca. Bila words yang suku katanya panjang, ada juga yang dia silap sebut, tapi as usual, saya dengan happynya akan betulkan dan sebut dengan jelas TANPA SEDIKIT PUN RASA KECEWA SEBAB DIA SALAH SEBUT! Kenapa saya besar dan birukan ayat sebelum ni? Sebab ada ibu yang saya jumpa FRUST sebab anak dorang salah sebut atau tak sebut langsung perkataan yang disuakan pada mereka. Umur anak berapa? Dalam lingkungan 15 - 19 bulan! Wahai Mommy, setiap kali kita main dengan anak, the KEYWORD yang mesti selalu ada dalam fikiran kita- FUN! It must be FUN! Jangan risau tentang hasilnya, apa yang lebih penting kita bergembira dengan anak. Jangan risau Mommy, mereka akan tunjukkan kebolehan mereka when YOU LEAST EXPECTED IT! Kalau Mommy sungguh-sungguh, terlebih semangat nak tgk anak bijak ker tak, setiap jam main flash card pastu asyik test jer anak pandai jawab ker tak, memang takder nya anak you nak layan. Kita balik kena main! Dorang pulak yang duk gelakkan kita dalam hati.Hehehehe..Jadi, lebih baik Mommy have fun, rasa enjoy dan puas main ngan anak sambil gelak ketawa. Aura positif yang kita berikan pada anak ini yang akan buatkan anak kita rasa tenang dan tak tertekan untuk tunjukkan kepandaian mereka. Yang penting, kita REPEAT the activities on daily basis tanpa jemu. :)

Ok, dah banyak bebel lah nih.. Larat lagi ker uols nak baca nih? Hhehehe.Sorrylah, Teacher Watie nih kalau dah mula membebel, memang payah nak stop! Wakakaka.. Okeh okeh .. kita terus ke cara yang pertama. Dalam video pertama nih, kalau anda tengok, cara pertama yang Watie gunakan adalah teknik "Satu Kad Satu Saat" seperti yang pernah keluar dalam paper Metro tu. Bergantung kepada tahap fokus anak, anda mungkin boleh gunakan 5 kad sebagai permulaaan. Kalau fokus anak makin meningkat, boleh tambah another 5 cards to make it 10. Pastikan jarak mata anak dengan kad jangan terlalu dekat sebab tak bagus untuk view mereka. Nanti senang juling, especially baby kan memang ada juling-juling air sikit masa awal2 usia tu. So, kena pastikan at least 8-12 inci jaraknya antara kad dengan anak. Pastikan anak pandang ke arah kad, I know its not easy coz as I said, sometimes attention span anak tak lama. Sebab tuh Watie suh start dengan 5 kad dulu. Bila anak pandang, terus imbaskan kad tuh dengan cepat - 1 kad 1 saat. Kalau lepas 5 saat, anak masih pandang, just continue the same kad, maknanya mungkin anda boleh buat 2 continuos session for the same card. Pastikan bila Mommy tunjuk kad dan sebut perkataan tuh dengan jelas pada waktu yang sama, jangan kelam kabut nak tukar ke kad baru, sampai apa yang u sebut tak sama dengan apa yang u tunjuk kat anak. Lain jadinya kang. Hehehe.. So, memang Mommy kena praktis dulu. Time anak tidur tuh, just berlatih slip over the card one by one, very fast, tak yah sebut dulu perkataan tuh, berlatih slip kad jer. Bila dah ok, baru berlatih sebut dengan betul. Secara tak langsung, pronounciation Mommy pun akan jadi lebih bagus, sebab ia penting untuk anak dengar apa yang kita cakap, so kalau Mommy punya sebutan tak betul, nanti anak pun sebut tak betul di kemudian hari.:)

Ada yg tanya Watie, kad apa nak tunjuk? Flash card biasa boleh ker? Watie strongly suggest kad yang hanya tertulis perkataan sahaja, sebab kita nak anak kita cepat baca kan? Mestilah kena tunjuk perkataan, kalau tunjuk gambar, memang dia akan tgk gambar jer, dia takkan tengok pun perkataan tu. Unless anak kita dah pandai baca, bila kita suakan gambar + perkataan, dia boleh baca juga sebab dia akan tgk perkataan dan kemudian relatekan dengan gambar. Macam mana Watie tahu? Sebab Watie pernah main dengan Qarissa, bukan flashcard tapi jigsaw puzzle. Kecik jer jigsaw tuh, Watie tunjuk dia jigsaw BIRD & PARROT dalam masa yang sama. Kalau tgk gambar, sama jer kan? Kids yang belum tahu baca mungkin akan sebut BIRD jer for both jigsaw (sebab dia based on gambar semata).Tapi, Qarissa sebut BIRD & PARROT & masa Watie tunjuk tuh, Watie fokus kat mata Qarissa, nak tengok dia pandang tak perkataan kecik bawah gambar tu, ternyata dia memang pandang perkataan dulu, baru tengok gambar.

Flash card ada banyak cara nak dapat..boleh beli, boleh guna software Little Reader, boleh buat sendiri..Kalo tak mahu beli, Mommy kena lah rajin sikit, buat sendiri flashcard tuh dan main dengan anak. Nak buat sendiri, blh baca disini..Nak seribu daya, takmo seribu dalih kan? Heheheh..So, Mommy boleh try cara pertama ni masa main ngan anak kay. This is what they call sight words, terus tunjuk the whole word, tak yah buang masa nak eja-eja bagai.

============================================================================================

Lagi TIPS POWER guna FLASHCARD bersama BAYI anda




3 Things to remember:

1.Teach fast, fast like the wind
2.Present new things always
3.Do not test



Why Flash Cards?

1.Easier: It is easier to teach a two-year-old to read at home than it is to teach a six-year-old at school.

2.A joyous moment for mothers and babies.: Since babies would rather learn than do anything else in the world, and would rather be with their parents than with anyone else in the world, there are few activities as joyous as learning-to-read sessions.

3.Reading is the very basis of all : If mother teaches her baby to read at one, two, or three years of age he will not fail to learn to read in school at six, seven, or eight years of age.

4.Wondrous thing : It is a wondrous thing for a baby, or child, or an adult to be able to read.

5.Babies are linguistic geniuses: Babies take in raw facts such as written and spoken words at a rate that no adult could come close to matching.




Why is it crucial to 'flash word' during early from 2 months ?



•In the first 6 years of life, a children has a mind that absorbs great amounts of information without any effort.
•This is also the child's greatest learning capability period.
•Thus, flashing words using flash cards can help stimulate the development of both hemispheres of the child's brain.
•The left brain is sharpened through languages while the right brain is strengthen through pictures. Flash cards can help to achieve whole brain development by stimulating both the child's visual and auditory simultaneously. A well balanced development of the whole brain enhances the child's absorbent mind, learning skills, memory power, analytical and reasoning abilities.
•The children who have strong reading skills since young will have a relaxing and enjoyable 'life long learning process' throughout his life time.





What to do in each flash cards session?

1.Pick up any number of flash crds.
2.Present the flash cards rapidly to your child at arm’s length.
3.Can flash from the front to the back, but the more preferred method is to flash from the back to the front.
4.While flashing the flash cards, read the words rapidly and loudly in a clear, high-pitched and enthusiastic voice.



5.Be excited and joyous all the time.

6.At the end of flashing, jumble up the flash cards. You may repeat the session for any number of times. You may wish to wait for about 5 minutes although there is no harm doing it immediately. It is suggested to flash the flash cards for 3 sessions in one day. If your child does not want it, do not do it. Do not bribe him into seeing it. Find another opportunity. All babies want to learn through play.

7.Always stop before your child wants to stop. This will keep your child’s eagerness, enthusiasm and expectation for the next session of flashing.



8.On the second day, retire 1 or any number of flash cards and replace it (or them) with the same number of any number of cards.
Remember to be flexible and creative. Always let your child guide you to the level of his thirst of learning at that moment.
Chances are, your child will request to see the flashcards.

9.Do the same on the third day and onwards. The key to successful early learning is to be joyous about the whole process. Remember to smile, smile, smile!

10.At the end of every session, kiss and hug your child and exclaim how wonderful he is. Give him ‘high-fives’!
Tap on his shoulders, anchor him with all the positive messages. Programme into his subconscious mind that he is a super learner.
And you love to teach him.






Important tips on successful flash card learning session


1.The conditions required for flashing cards are:

a)You are light-hearted, happy and joyous.
b)Your child is well-rested, happy and joyous
c) A quiet environment, free of distractions. Clear the room if required.
d)Switch off the TV, take the phone off the hook, and minimize the unnecessary sounds eg. Transferring pagers and handphones to silent mode.
 

 
2.Stop at the time when your child is still keen and interested in the session. It is important not to overdo the sessions. Learning must not be carried out for too long a period of time in view of your child’s short attention span. Enter into the child’s world rather than pulling him into the adult world. Never, never, never bore your child. Remember, he learns at least 50 times faster than you do!
 
3.Do not be afraid to teach long words. Long words pose no problems to your child and are in fact interesting and easily recognizable.
 
4.At the intial introductory flash card session, avoid putting two words that look similar together, eg. ‘head’ and ‘hand’ to minimize possible confusion ( in the ‘look-say’ flashcard method, avoid arranging words phonetically like ‘cat’, ‘bat’, ‘fat’, ‘hat’, ‘mat’, ‘pat’, ‘rat’, ‘sat’. It becomes boring after a time. Try putting ‘oat’ in the series and you will straight away find that it does not fit in. ‘Put’ and ‘but’ do not go together. English has too many foreign words to follow the phonetic way, eg. Choir, lingerie. Operating the phonetic way activates only the left brain.
 
5.Arrange for your child to win. When your child wins, you win. Act positively by hugging, kissing, praising and motivating your child often. Keep saying ‘very good’ and ‘wow’.
He loves to hear you say ‘wow’, ‘marvelous’, ‘fantastic’.


 
6.Do not underestimate your child’s learning ability. Teach with no stress. If you feel stressed, you are not doing it correctly, or may be the wrong time or place.
 
7.Be flexible amd creative, always present new arrangements: eg. By telling stories to your child as both of you progress. Let him make up his stories.
8.When you introduce new words, flash them fast.
 
9.You may want to present a ‘problem solving’ method by holding up 2 flash cards for your child to choose the correct one.
 
If your child takes more than 3 seconds, move or wave the card to give it away to him. If your child right, celebrate! If wrong card is chosen, present the right card. Remember, this is not a test but an opportunity to learn. He is still a baby. Love him unconditionally. Do not spend time testing him. Teach him. You can explain the meanings of the words to your child. Keep it simple.
 

 
10. Games that you can play with:

a)Place the cards on the floor for your child to find eg. ‘mother’, ‘uncle’ …. Pass small items like coins, toy cars, to your child and say , “ give this to ‘mother’, drive your toy car to ‘uncle’.
b)Hand over pictures for the child to match his cards. Eg. ‘dog’, ‘swim’, ‘apple’.
c) Teach the ‘memory train’ method by creating stories with flash cards, eg. “One day, a ‘yellow’ bird flew up a ‘tree’. It was singing because it likes to ‘sing’ and it was dancing because it likes to ‘dance’. A ‘horse’ was eating ‘grass’ below the ‘tree’. On seeing the ‘bird’, it started to ‘laugh’. And invite your child to laugh crazy like a ‘horse’.
What words/How many words to flash in each session?
 
Start with the words that your child familiar with. E.g. hand, leg, eyes, sit, milk, cry.

These is to arouse the child's interest, they can quicly assocaite the "sound"(languague) they familiar with(heard day to day) with the "symbol" (the word) they saw

 
Avoid putting similar words within a single session. E.g. head,hand
 
We recomend parents to start with 5 cards per session , 2-3 session per day for children 2 - 12 months old
 
We recomend parents to start with 10 cards per session , 1-3 session per day for children > 12 months old
 




How to conduct a flash card session?

• Tell your child that you are going to show him "English/Chinese/Malay Flash Card"
• Hold up the card in front of your child (with the larger text facing the child, the smaller text facing yourself), and read out the word aloud in a clear and enthusiastic voice. The distance between your child and the card is at arm's length, or can be further... as long as the child can see the word and hear your voice clearly. Make sure that's no other distractions such as noise from tv/radio and etc.
• Hold up the next card(bring from back to front) and read out the word aloud concurrently.

You start to read out the word when the card is still behind, and at the same time bring the card to front is less than 1/2 a second.
DO NOT bring the card to the front THEN speak out the word

• If you are using our word first 2-Sides Chinese FlashCard, make sure your hand/finger cover the small word on the right-top corner.
• After flashing all the cards, repeat the 1st card you had flash. E.g. you flash "banana","dog","cat","hand","cry","walk","tall","father","banana"
• You may create a short story/sentences using the last word that you had just flash. E.g. "banana", "Do you like to eat banana?", "Monkey like to eat banana"
• Rewards your child by any of the follwings:-
• Give him/her a hug.Not more than 8 seconds as recomended by Prof. Shichida
• Give him/her a thumbs up.
• Praise him/her
• Make sure there is at least 30 minutes break in between each session

Copyright © 2017 One Stop Nur Iman Enterprise. Template oleh Portal Usahawan . Laman Web Ini Dibina oleh Team Kedai Online
warobbo template